Sıkça Sorulan Sorular

Herhangi bir Trafik kazası anında uğramış olduğunuz her türlü maddi, manevi ve bedeni kayıpların karşılanmasında size yardımcı oluyoruz.

Trafik kazalarından doğan mağduriyetlerde birçok tazminat hakkı söz konusu olabilir. Örneğin vefatın söz konusu olduğu kazalarda destekten yoksun kalma tazminatı, ferdi koltuk kaza sigortası tazminatı ve manevi tazminat söz konusu iken yaralanmalı kazalarda ise iş gücü kaybından doğan maddi tazminat, manevi tazminat gibi haklarınız söz konusu olabilir. Maddi hasarlı kazalarda ise araç değer kaybı, hasar tazminatı, pert farkı gibi tazmin yöntemleri söz konusudur. Size uygun tazminat haklarınızı öğrenmek için uzman kadromuzla iletişime geçebilirsiniz.

Trafik kazasından kaynaklanan vefat durumlarında ortaya çıkabilecek destekten yoksun kalma tazminatında vefat edenin eşi, çocukları, anne – babası kesin hak sahibi iken istisnai durumlarda kişinin kardeşlerinden nişanlısına kadar birçok kişi hak sahibi olabilir.
Ferdi kaza koltuk sigortasından doğan tazminatlarda ise kişinin mirasçıları tazminat hakkına sahiptir.
Yine vefat edenin yakınlarının duruma göre manevi tazminat hakları da vardır. Ana sayfamızdaki formu doldurup bizimle iletişime geçtiğinizde sizin için en uygun tazminat türlerini belirleyebiliriz.

Trafik kazası sonucunda bedeni bir zarar görmüş olmanız durumunda tazminat hakkınızı etkileyen en önemli faktör maluliyetinizin/ iş gücü kaybınızın oranıdır. Bu durum da yaralanmanın türüne göre çok değişkenlik gösterir. Örneğin organ/uzuv kaybınız olması halinde alacağınız tazminat ile yüzünüzde sabit iz bırakan bir yaralanmadan alacağınız tazminat hakkınız değişkenlik gösterecektir. Bunun dışında geçici iş göremezlik tazminatı, ağır yaralanmalarda bakıcı gideri gibi hususlar da tazminatın konusu olabilir. Bu konuda yapabileceğiniz en iyi şey bir uzmandan bu konuda yardım almaktır.
Tazminat türüne göre değişmekle beraber tazminat haklarınızı ortalama 45 gün ile 6 ay arasında alabilirsiniz. İstisnai hallerde sürenin kısalması ya da uzaması söz konusu olabilir. Böyle bir durumun olması halinde size mutlaka önceden tarafımızca bilgi verilecektir.
Bu durum tazminat hukukunun tartışmalı bir konusudur. Esas olan kişinin kendi kusurundan oluşan kazadan dolayı gördüğü zarar neticesinde tazminat alamaması iken istisnai hallerde tek başına yapılan kaza ölüme sebebiyet vermişse ölenin yakınlarının tazminat alabileceği durumlar vardır. Bu husus kazanın tarihinden sigortanın türüne kadar birçok nedenle farklılık gösterebilir. Tazminat hakkınız olup olmadığını öğrenmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Genel olarak ölümlü kazalarda tazminat alabilmeniz için 15 yıllık bir zamanaşımı söz konusudur. Kazanın üzerinden 15 yıl geçmiş ise artık tazminatınızı almanız mümkün değildir.
Yaralanmalı trafik kazalarında zamanaşımı süresi ise 8 yıldır. Kazanın üzerinden sekiz yıl geçmemiş ve hala tazminatınızı almamış iseniz bu hakkınızı kaybetmemeniz için bizden yardım isteyebilirsiniz.
Ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarından doğan tazminatlara ilişkin zamanaşımı süreleri Karayolları Trafik Kanunu’nda yapılan bir atıf nedeniyle 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’na göre belirlenmektedir. Ancak maddi hasarlı trafik kazasından doğan tüm tazminat haklarınız için zaman aşımı süresi 2 yıl ile sınırlıdır.

Aracınız için kazadan doğan değer kaybı tazminat alabilmeniz için öncelikle kazada tam kusurlu olmamanız gerekmektedir. Kazada tam kusurlu taraf değer kaybı alamaz. Kusursuz taraf ise aracında oluşan değer kaybının tamamını alabilirken diğer araçlar ise kusur oranına göre tazminat alabilirler. Ana sayfamızdan ilgili alanı doldurmanız halinde uzman kadromuz değer kaybı hakkınız konusunda sizi bilgilendirebilir.
Günümüzde değer kaybı bedeli bir aracın geçirmiş olduğu bir kazadan dolayı piyasa şartlarındaki satış fiyatı kazadan önceki haline göre ne kadar düştüğüne göre hesaplanır. Bunun için aracınızın ve kazadaki durumunuzun değer kaybı almaya uygun olması gerekmektedir.
Yakın geçmişe kadar mevzuatımızda değer kaybının tespiti için özel bir formül kullanılmakta ve aracın değer kaybı, kilometresinden hasar gören parçanın niteliğine kadar birçok nedene dayalı olarak değişebilmekte idi. Ancak anayasa mahkemesi vermiş olduğu kararla bu hesaplama yöntemini kaldırmış ve araçta oluşan değer kaybı tazminat bedellerinin piyasa rayiç bedelleri üzerinden belirlenmesine karar vermiştir.
Maddi hasarlı trafik kazaları neticesinde aracınıza çarpan kişi veya bu kişinin sigorta şirketinden değer kaybı tazminatınızı talep edebilmeniz için 2(iki) yıllık zamanaşımı söz konusudur.

Maalesef ülkemizde sigorta şirketleri her zaman tazminat bedellerini düşük tutmaya çalışmaktadır. Bunun bir örneği de KASKO sigortalarının perte çıkan araçlarda araç bedelini tam olarak ödememesidir. Sigorta şirketinin eksik ödeme yapması hakkınızı alamayacağınız anlamına gelmez. Eğer sigorta şirketi pert olan aracınız için size eksik ödeme yapmış ise yapılan eksik ödeme ile aracınızın gerçek bedeli arasındaki farkı yasal yollara başvurarak alabilirsiniz. Bu konuda yapmanız gereken konunun uzmanlarından yardım istemektir. İlgili formu doldurmanız halinde konunun uzmanı arkadaşlarımız sizinle en kısa sürede iletişime geçecektir.

Sigorta şirketinin bir hasarı ödememesi ancak ve ancak istisnai durumlarda söz konusu olabilir. Bunlar alkollü araç kullanımı, ehliyetsiz sürücü, kasten veya kasta yakın ağır kusur ile hasara sebebiyet vermek gibi konulardır. Bu gibi haklı bir neden olmadığı sürece sigorta şirketi aracınızda oluşan hasar bedeli ödemekle yükümlüdür. Sigorta şirketi hasar ödemenizi yapmıyorsa bizimle iletişime geçiniz.
Kusurunuz olmayan bir trafik kazası neticesinde yaralanmışsanız veya bir bir yakınınız vefat etmiş fakat kusurlu aracın trafik sigortası yoksa tazminat hakkınızı GÜVENCE HESABI’ndan talep edebilirsiniz. Güvence Hesabı bu gibi durumlarda vatandaşın mağdur olmaması için kurulmuş bir devlet kurumudur. Kaza sonrası karşınızda bir sigorta şirketi bulamıyorsanız Güvence Hesabı’na başvurmanız gerekir. Güvence Hesabı’na başvuru ve tazminat süreci hakkında bilgi almak istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz. Ancak belirtmek gerekir ki Güvence Hesabı sadece bedeni bir zararın (ölüm, yaralanma) olduğu durumlarda devreye girer. Aracınızda oluşan maddi zararlar ise Güvence Hesabı teminatı dışındadır, bu durumda ancak karşı araç sürücüsü veya sahibine dava açma hakkınız bulunmaktadır.
Trafik kazalarından doğan yaralamalarda mutlaka ifadeniz alınır ve şikayetçi olup olmadığınız sorulur. Yine bir yakınınızın ölümüyle sonuçlanan trafik kazasında da mutlaka Emniyet ya da Cumhuriyet Savcılığı ifadenizi alarak şikayetinizin olup olmadığını sorar. O anda şikayetçi olup olmamanız karşı tarafın bir ceza davası sonucunda ceza alıp almaması ile ilgilidir. Maddi(destekten yoksun kalma tazminatı, ferdi koltuk kaza sigortası tazminatı vb.) ve manevi tazminat haklarınız şikayetinize bağlı olmadığı için bu haklarınızı talep edebilirsiniz. Ancak dosyanıza bir uzlaşmacı atanmış ve karşı tarafla uzlaşmışsanız tazminat talep edemezsiniz.

Biz Sizi Arayalım!

Ekibimiz ihtiyaçlarınızı görüşmek için en kısa sürede sizinle iletişime geçecektir.

Ekibimiz ihtiyaçlarınızı görüşmek için en kısa sürede sizinle iletişime geçecektir.
There was an error trying to send your message. Please try again later.

Tazminat almak artık kolay, ücretsiz ve hızlı!

Ücretsiz Danışma Hattı

7/24 Sizlere kesintisiz destek için bize ulaşın.

HEMEN ARA